BKC TK: Velikom manifestacijom se obilježava Dane evropskog naslijeđa

Dani evropskog naslijeđa, koji se organiziraju u evropskim zemljama sa ciljem da privuku pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, Ministarstvo za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona ove godine obilježava manifestacijom koju će realizirati u partnerstvu sa pet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona.

Tako će u periodu od 22. do 30. septembra 2021. godine u okviru Evropskih dana naslijeđa, kao dio zajedničke manifestacije pod nazivom „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona“ ustanove kulture: Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik realizirati pet zaninljivih programa.

Manifestacija je najavljena na današnjoj press konferenciji održanoj u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli, na kojoj su pored mr.sc. Zlatana Muratovića, ministra za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona prisustvovali i Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica BKC Tuzlanskog kantona, Alija Džafić, direktor BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, Nedžad Peljto, direktor BKC Gračanica i Mirza Ibrišimović, direktor Centra za kulturu i informisanje Srebrenik. Partneri u projektu su posebno izrazili zadovoljstvo što je nadležno ministarstvo prepoznalo njihovo umrežavanje i zajedničku inicijativu da se manifestacija održi u pet gradova/općina Tuzlanskog kantona.

-Tradicija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa seže od 1985. godine i od tada joj se pridružilo 50 zemalja koje svojim manifestacijama daju doprinos u izgradnji zajedničkog evropskog identiteta. Biti dio tog pokreta za Bosnu i Hercegovinu, koja ima euro-atlanske aspiracije je veoma značajno. Gradnja tog zajedničkog identiteta ne smije ugroziti nacionalni identitet, naprotiv on mora biti njegov sastavni dio i odražavati nacionalne različitosti, koje su naše najveće bogastvo. Mi smo kao multietnička država najbolji primjer za to i moramo raditi više na tome da ova manifestacija gradi mostove među ljudima. Još jedan od benefita manifestacije je pored ukazivanja na to da naše naslijeđe pripada svima nama, je da kroz sve edukujemo i naše mlađe naraštaje do to naslijeđe pripada i njima i da ga zajednički trebamo čuvati – istakao je mr.sc. Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona.

Manifestacija će početi 22. septembra događajem u BKC Kalesija gdje će biti otvorena izložba posvećena istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike kao i ozvaničenje namjere za njeno kandidovanje na UNSCO listu nematerijalne baštine. Otvaranje izložbe je u 13 sati.

DA

Komentari