E, dosta je više!

Već sedam mjeseci, koliko traje borba sa koronavirusom, vijest svih vijesti u domaćim medijima je obračun dvije suprostavljene grupe sarajevskih ljekara. Suprostavljene su njihove sujete, porodične i kolegijalne netrpeljivosti, njihova ega.

Oni mjesecima zauzimaju prve minute u dnevnicima domaćih TV stanica, naslovnice printanih medija, a o portalima da i ne govorimo.

Ma, ko ste vi, za miloga Boga, da nas vaš bijes istjeruje iz pameti, da nas vaš egoizam svrstava u manje vrijedne, nikakve ljude, da nam, u vrijeme ionako općeg straha od zaraze korona virusom, dodatno trujete psihu.

Pitam i sebe i sve svoje kolege postoji li osim Sarajeva i svađe njihovih medicinskih klanova i jedan drugi grad u ovoj zemlji, vrijedan pomena u vrijeme korona pošasti?

Neka mi oproste građani Sarajeva za koje znam da im sve ovo već predugo ide na živce. Neka mi oproste mnogobrojni, vrijedni i neumorni sarajevski ljekari i medicinsko osoblje koje, već mjesecima, nema predaha zbog borbe sa korona virusom, ali, pitam:

Znaju li ovi koji nas ovoliko dugo iz prijestolnice ubijaju međusobnim svađama, prepirkama, prijetnjama, uvredama, da su u noći sa subote na nedelju tuzlanski hirurzi, cijelu noć radili tešku operaciju osobi koja im je hitno dovezena iz Zvornika. Nisu pitali ni koji entitet, ni koja nacija, ni koja partija ni kojeg “voljenog vođu” preferira , već su radili do iznemoglosti i spasili životno ugroženu osobu.

I danas su ovi ljekari radili višesatnu operaciju jetre pacijentu iz Zenice.

Radili su i brinuli o zdravlju pacijenata i njihove kolege na ORL, Oftamologiji, Dječijoj klinici, Kardiologiji, Kardio hirurgiji…

I danas, kao što to predano rade mjesecima, ljekari i medicinsko osoblje Klinike za zarazne bolesti u kojoj je smještena COVID bolnica, brinuli su o svojim pacijentima trudeći se da ih održe u životu.

Niko nije vraćen, niko nije čekao, a sve, jer su ljudi odgovorni za organizaciju posla na u ustanovi u kojoj rade, mnogo ranije organizirali rad u vanrednim uslovima, a takva je pandemija koja nas je snašla.

A tek njihove vrijedne kolege po domovima zdravlja širom TK?!

Almasa Hadžić / politicki.ba

 

Komentari