EkoTour (7): Muška Voda (VIDEO)

U bivšoj Jugoslaviji, kladanjska Muška voda, je bila nadeleko poznata, a flaširana se izvozila i u Ameriku. Međutim, proizvodnja je prekinuta s početkom rata, a preduzeće “Muška Voda” d.o.o. Kladnja, koje je oformljeno prije jedanest godina, dobilo je koncesiju nad izvorištem u narednih 30 godina.

Ponosni Kladnjaci tvrde kako je riječ o bosanskoj vijagri. Kažu kako je putopisac Evlija Čelebija, još 17. vijeku pisao o Muškoj vodi, koju je zvao izvorom mladosti. Čelebija je naveo kako su age i begovi u buradima prevozili vodu, a da je Austro – Ugarska uvrstila Mušku vodu na mapu ljekovitih voda.

Novijim analizama utvrđeno je kako djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju i jača vitalnost. Ali, po nekima, najvažnije je što obezbjeđuje potentnost, pa se s razlogom kaže kako je Muška voda ženska radost.

Mještani Brateljevića, sela u kojem je izvorište, djecu su, kažu, dobijali kada su poželjeli. Prije nekoliko godina otac je postao jedan 72 – godišnjak. Svojevrsni eliksir zdravlja flaširan je u razdoblju od 1968. do 1992. godine. Već dvije decenije “Muška voda” otiče u zaborav a istoimeni hotelski kompleks, sa oko 150 ležajeva, zjapi prazan. Za Hotel “Muška voda” bili su zainteresovani Švicarci, Austrijanci, a nedavno je privatizovan i uveliko se izvode radovi na renoviranju…

Mještani Brateljevića tvrde da bilo ko da kupi neće propasti, jer će se Muška voda uvijek tražiti i prodavati. S oživljavanjem hotelskih sadržaja, sa prodajom bosanske vijagre, svanulo bi mnogobrojnim Kladnjacima. Oni se nadaju da će taj uskoro svanuti.

Komentari