Murphyjev zakon: Nije tu da ukida RS, a da li je tu da ukine BiH?!

Novi američki ambasador Michael Murphy tokom svog dvodnevnog boravka u bh.entitetu RS, odnosno Banja Luci, izjavio je, parafraziram, da nije tu kako bi ukinuo Republiku Srpsku.

Uzimajući u obzir odredbe Zakona o nepokretnoj imovini kojim bh.entitet RS želi od države oduzeti njenu imovinu, opravdano se pitam da li su ambasador Murphy i druge diplomate ovdje da ukinu državu Bosnu i Hercegovinu.

Bh.entitet RS je opstao uz podršku Sjedinjenih američkih država (SAD) i o tome postoje dokumenti. Zar kreator Dejtonskog mirovnog sporazuma Richard Charles Albert Holbrook nije zaustavio oslobodilačku operaciju jedinica Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine pred Banja Lukom? Šta bi bilo da nije? Da li bi postojao bh.entitet nepravedno nazvan po jednom narodu.

Zar Sjedinjene američke države i međunarodna zajednica nisu na vlast doveli Milorada Dodika uz pomoć SFOR tenkova u Bijeljini. Neka nam nađu ijedan parlament u svijetu gdje je jedan politički subjekt imao samo dva zastupnika, a da je dobio premijera. Upravo se to dogodilo u Bijeljini kada je Milorad Dodik uz pomoć tenkova SFOR-a i kao miljenik Međunarodne zajednice, preuzeo izvršnu vlast u bh.entitetu RS.

Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas Haški tribunal je završio svoj posao i ostavio dragocjeni materijal za sadašnje, ali i buduće generacije. Ambasador Murphy jeste skoro došao u Bosnu i Hercegovinu, ali mora dobro znati da se Banja Luka nalazi u bh.entitetu koji se nepravedno zove samo po jednom narodu.

Da li je to demokratija o kojoj nas uče ili se uče na nama?

Ambasador Marphy mora znati da su u ime srpskog naroda dijelovi jedinica Vojske RS i MUP-a RS počinile genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici. Da li je, ambasadore Murphy, entitet stvoren na takvim temeljima održiv, da li u takvom kapacitetu može postojati i djelovati, da li može neustavno otimati imovinu od države?

Nadalje, ranije američke diplomate su od glavnog Baje u tom bh.entitetu ponižavane u javnom diskursu. Doduše ni izbliza kako se Baja nedavno obrušio na Adisa Ahmetovića, zastupnika u njemačkom Bundestagu, a samo zbog njegovog imena i prezimena, povezujući ga sa Hitlerovim podmlatkom.

Da ne govorimo o prošlosedmičnim ili svakodnevnim podrškama ruskoj agresiji i zločinima u Ukrajini koji dolaze sa teritorije tog entiteta, a koje podstiče glavni Baja svojim izjavama i djelovanjima.

Sve ovo govori o licemjerstvu Međunarodne zajednice, a odavno sumnjam i u dobre namjere Sjedinjenih američkih država i njihovih administracija. Aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden jedno priča kada je senator, dopredsjednik, a sasvim drugo kada je lider.

Omča oko vrata ovoj državi namaknuta je u Dejtonu gdje je zaustavljen rat, ali je dobijen nepravedan mir.

Svjedočimo kontinuitetu licemjerne politike, prvo Sjedinjenih američkih država, a onda preostale Međunarodne zajednice, koja čeka da se skemlija izmakne i da ova država bude napokon obješena.

E.Skokić

Komentari