Pločica sa natpisom “Most Panonskog mornara – Đorđe Balašević” mora biti skinuta?!

Nakon vijesti o smrti kantautora Balaševića, cijeli region se sjedinio u zajedničkoj tuzi. Mnogi su voljeli Balaševića i kao muzičara i čovjeka, pa su se spontano ili organizovano okupljali da mu odaju poštovanje na brojnim trgovima u gradovima s prostora bivše Jugoslavije. Neki su predlagali da se po Balaševiću nazove neka ulica, most i sl.

U vezi tih ideja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da Balašević nije htio da se nešto po njemu zove.
Gradonačelnik Vučević je izjavio da je muzičar i pisac Đorđe Balašević zaslužio da neka novosadska ulica ili most dobiju njegovo ime, ali da “nije želeo da mu se podižu spomenici niti imenuju ulice njegovim imenom”.

U Tuzli je danas, neformalna, manja grupa građana postavila pločicu sa Balaševićevim imenom na most koji spaja Gradski park i Kompleks Panonike. Treba naglasiti, da postoji tačno određena procedura oko imenovanja javnih mjesta, trgova, ulica i mostova. Zahtjev se podnosi godinu dana nakon smrti a onda se razmatra i ide u dalju proceduru te usvaja na Gradskom vjeću.

Rečeno nam je da niko nije kontaktirao Gradsku upravu. Pločica se mora skinuti. Sam prijedlog je izazvao raspravu po društvenim mrežama, neki su za neki protiv, neki nabrajuju zaslužnije.

Možda je i najvažnije sada, da se pusti Balašević da počiva u miru i ne podižu nepotrebne tenzije.

tuzlarije.net

Komentari