Poruka pacijenta iz respiratornog centra UKC Tuzla: Bio sam budala, nisam htio da se vakcinišem (VIDEO)

Situacija s koronavirusom u Bosni i Hercegovini ne jenjava. Posebice je teško u Tuzlanskom kantonu gdje je od prošlog do ovog petka od COVIDA-19 preminulo 45 osoba.

Ekipa BHRT-a posjetila je respiratorni centar u Slavinovićima u Tuzli, gdje se liječnici i medicinari svim snagama bore za ljudske živote.

Iz vikenda u vikend sve je više preminulih u Tuzlanskom kantonu od posljedica zaraze koronavirusom. Protekli vikend zabilježno je 26 smrtnih ishoda i nitko nije bio cijepljen. A cijepljenih je u ovom kantonu tek 27 posto. Nakon respiratora mnogi drugačije razmišljaju.

SAMIR HUKIĆ, pacijent

“Ako će preventivno, na kraju krajeva da se srce ljudsko smiri, vakcina pomoći, ja bih preporučio da se to preventivno uradi. Naravno, pod uslovom da ovi naši nabave kvalitetnu vakcinu. To su stvari tehničke prirode, ali ne bih da se bježi od vakcinacije.”

OSMAN BUTKOVIĆ, pacijent

“Prvi sam ja bio budala. Nisam htio da se vakcinišem. Treba se samo vakcinisati na vrijeme i samo slušati njih šta govore.”

Ovdje, u Respiratornom centru Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, liječnici i medicinari se svake minute bore za živote ljudi. Dr. Jasmin Kalesić kaže nam kako svima ovdje najteže pada trenutak kada pacijenta moraju staviti na respirator.

dr JASMIN KALESIĆ, anesteziolog

“Obično nas posjeta pita kako, zašto, zbog čega ali, znači, više ljekara donosi zajedničku odluku kada je vrijeme da pacijent više ne može izdržati bez toga. Ali, respirator nam pomaže i dovodi svakako do poboljšanja stanja pacijenta i velikih broj preživjelih pacijenata imamo. Znači respirator ne znači kraj, naprotiv, respirator je spas.”

Medicinske setre ne odvajaju se od pacijenata.

SABINA MILETIĆ, medicinska sestra UKC-a Tuzla

“Vrijeme provedeno ovdje se ne može ni sa čim porediti. Četiri sata koje mi ovdje provedemo su jako teški, ne zbog uniforme ili vremena, nego teških pacijenata. Dajemo maksimum, što se tiče njege i svega ostalog. Ali jako je teško gledati njihovu borbu za vazduh.”

Liječnici koji su već na izmaku snaga, svakodnevno pozivaju na vakcinaciju, jer delta soj sve više pogađa mlade ljude i trudnice.

dr LEJLA DEDIĆ SIMENDIĆ, UKC Tuzla

“Većina trenutno, sada u našem centru, a imamo ih preko 20, 23 pacijenta, nijedan nije vakcinisan. Dakle, to su uglavnom pacijenti koji nisu vakcinisani i koji imaju težak oblik Covida.”

dr JASMINA SMAJIĆ, načelnica Klinike za anesteziologiju UKC-a Tuzla

“U proteklih mjesec i pol dana u Respiratornom centru smo imali dvije trudnice. Jedna je bila 95. godište, druga 93. godište, da bismo prije petnaestak dana iz bolnice u Brčkom primili još jednu trudnicu koja je 84. godište, u 34. nedjelji gestacije, negativizirana je i iz respiratornog centra je prebačena u nekovid odjeljenja intenzivnog odjela terapije. Ova najmlađa trudnica bila je 95. godište.”

Slike iz respiratornog centra UKC Tuzla dovoljno govore koliko je teška situacija s pandemijom koja se ne smiruje. Svi su u strahu i velikoj neizvjesnosti od svakog novog dana.

BHRT

Komentari