Purple day na Trgu slobode (FOTO)

U organizaciji Klinike za neurologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli te uz saradnju sa studentskim udruženjima i učenicima osnovnih i srednjih škola iz Tuzle, na Trgu slobode je danas obilježen „Ljubičasti dan“, koji se u cijelom svijetu obilježava u znak podrške osobama oboljelim od epilepsije.

Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla je već godinama ambasador BiH u obilježavanju „Ljubičastog dana“, a do 1. aprila ove godine drvo na Trgu slobode u Tuzli bit će osvjetljeno ljubičastim lampicama u znak podrške oboljelim od epilepsije.

„Na Trgu slobode smo kako bi pozvali sve građane da se pridruže našoj borbi protiv stigmatizacije oboljelih od epilepsije. U cijelom svijetu se 26. mart obilježava kao „Purple day“, a mi smo iz praktičnih razloga sa obilježavanjem započeli danas. Pandemija koronavirusa je usporila naše uobičajene aktivnosti, ali dogodine planiramo ponovo obilaziti osnovne i srednje škole te produžiti saradnju sa biciklističkim klubom“, kaže prim.dr Larisa Kovačević, šefica odjeljenja opšte neurologije u Klinici za neurologiju UKC-a Tuzla.

Registar o broju oboljelih od epilepsije nije napravljen, iako se svojevremeno radilo na tome. Do naredne godine, predviđa prim.dr Kovačević, dostupan će biti registar osoba oboljelih od epilepsije u kojem će biti navedeni inicijali i svi dijagnostički parametri.

„UKC Tuzla će ubuduće svake srijede od 14 do 15 sati imati otvorenu telefonsku liniju kao vid savjetovališta za osobe oboljele od epilepsije. Ukoliko pacijentima treba savjet moći će nas kontaktirati bez da fizički dolaze u kliniku. Mi svi trebamo biti podrška osobama sa epilepsijom. Epilepsija je bolest kao i svaka druga i takve osobe ne trebaju osjećati strah. Takve osobe vode normalne živote, završavaju fakultete, rade i mi takvim osobama moramo biti podrška. Ono što je veoma važno ako se neko od građana zadesi pored osobe koja ima epileptičan napad je da pokuša spriječiti pad i eventualnu povredu glave, da takvu osobu okrene na bok i ako ima jaknu ili torbu da joj stavi pod glavu. Svaki napad ima svoj početak i kraj. Ako eventualno dođe do novih napada neophodno je pozvati Službu hitne medicinske pomoći“, savjetuje prim.dr Larisa Kovačević.

Evidencija oboljelih od epilepsije u BiH vodi se od 1963. godine, a UKC Tuzla će pokušati da do narednog „Ljubičastog dana“ ima tačan broj osoba koji boluju od epilepsije.

„Jedan odsto opšte svjetske populacije oboljeva od epilepsije i to nije zanemariv broj. Terapija kao i kod drugih bolesti. Riječ je o farmakoterapiji i podrazumijeva uključivanje lijekova. Na početku je to jedan antiepileptik, a ako se ukaže potreba onda se povećava terapija. Moramo imati i psihoterapijski pristup pacijentima jer su kod nas pacijenti uglavnom mlađe životne dobi, oni koji ulaze i prolaze kroz pubertet, i veoma važno je da izbjegnemo stigmatizaciju takvih osoba i da im pomognemo“, zaključuje dr. Lejla Avdić, specijalista neuropsihijatrije.

U slučaju potrebnih operativnih zahvata pacijenti iz Tuzlanskog kantona se upućuju u klinike u Beograd ili Zagreb.

TIA

Komentari