Udarili ste na Aliju, smijete li na Armiju BiH?

U Tuzli, nažalost, postoji pojedinci i grupe koji na mrežnim medijima koriste svaku priliku da devalviraju historijsku ulogu prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, rahmetli Aliju Izetbegovića.

Najčešće se za obračun koristi ulica koja se nekada zvala Oktobarske revolucije, pa Bosanskih vladara, a danas Aleja Alije Izetbegovića. Predsjednik Alija vam je ostavio demokratiju, pa možete pisati gadosti o njemu, a sljedbenici Oktobarske revolucije za takve riječi bi vas poslali na Goli otok. Zar ne?

Traju ti i takvi obračuni bezmalo dvije decenije bez da se javnosti ponude argumenti koliko je dobrog Tuzli donijela Oktobarska revolucija, a koliko predsjednik Izetbegović. U raspravama se koriste prizemna i uličarska terminologija, govor mržnje, pa sve do fašstoidnih istupa pojedinica.

Nije samo pomenuta ulica u Tuzli dobila drugi naziv nakon što je Armija Bosne i Hercegovine, čiji je vrhovni komandant bio Alija Izetbegović, odbranila najveći dio slobodne teritorije uspjevši sačuvati multikultularno i multietničko biće Tuzle.

To je, valjda, i zasluga predsjednika Izetbegovića , koji je u najtežim vremenima svojom mudrošću i odlučnošću učinio sve da Armija R BiH ne okalja obraz. Nažalost učinili su to neki pojedinci u Armije R BiH i oni zaslužuju kaznu.

Predsjednik Izetbegović je 1993. godine bio u Tuzli. Drugar koji je išao u Malu izbjegličku školu (MIŠ), ispričao mi je detalj vezan za njegov dolazak.

“Okupili se mi kod slastičarne Bosna. Kažu dolazi Alija. Kad eto delegacije i predsjednika ispred njih. A mi zapovikasmo: “Mi smo balije predsjednika Alije, borimo se protiv vlaha u ime Allaha”. Nismo ni dovršili taj, sada mogu reći, rogobatni stih, a predsjednik Alija je prvog iz naše grupe pomilovao po kosi i rekao: “Nemojte tako. Bosna i Hercegovina je zemlja svih nas”.

Da, Bosna i Hercegovina je zemlja svih nas, baš kako je potvrđeno na zasjedanju ZAVNOBIH-a, a čije je tekovine naslijedilo i Predsjedništvo BiH u vrijeme krvave agresije…

“Prvo su došli…” poznata je izjava i provokativna pjesma koja se pripisuje pastoru Martinu Niemöller (1892. – 1984.) o tromosti i nereagiranju njemačkih intelektualaca.

Od “Prvo su došli” provokativna pjesma se završava sa “Kada su došli po mene, više nije bilo nikog da se pobuni”.

Šta vam hoću reći? Ako promijene ulicu/aleju Alije Izetbegovića dobit će krila da mijenjaju i nazive drugih ulica. Hoće li smjeti “udariti” na ulicu Armije R BiH, koja je nekad bila Skojevska? Upravo je aleja/ulica prva linija odbrane od onih koji izjednačavaju žrtvu i agresora, koji predsjednika Izetbegovića rangiraju sa pravomoćno preduđenim ratnim zločincima, koji Armiju R BiH svrstavaju u istu rečenicu sa vojskama koje su počinile genocid i/li bile dio “udruženog zločinačkog poduhvata”.

Možda i hoće ako budemo šutjeli, ali kao neko ko veoma dobro poznaje puls čaršije i bilo ovog grada u tome nikad neće uspjeti.

Mnogo je više iskrenih i poštenih patriota u ovom gradu nego što zatrovani ideolozi mogu i zamisliti. I cvjetat će ljiljani u zore rane!

E.Sk

 

Komentari