Zašto su krivi građani: 6. bosanske, 2. krajiške, Džafer mahale, Kicelja…

Na adresu tuzlanske informativne agencije “Tuzlapress”, stiglo je pismo građana iz ulica 6.bosanske brigade, 2. krajiške brigade, Džafer mahale, Kicelja i Kristijana Krekovića koji ističu da se kontinuirano kažnjavaju i diskriminišu.

Žitelji ovog dijela grada od Drugog svjestskog rata, dakle 75. godina, ne mogu dobiti dozvolu za gradnju i najzagađeniji su dio grada pošto nisu priključeni na sistem daljinskog grijanja.

Na lokaciji Skver imamo mjernu stanicu za zagađenje zraka koja pokazuje da je taj dio grada daleko najzagađeniji, čak i od naselja Bukinje koje je pored Termoelektrane Tuzla, ali koje je priključeno na sistem centralnog grijanja.

Zbog toga treba i naše dijelove grada gdje su mjerne stanice, jer smo najzagađeniji biti u prioritetu rješavanja problema zagađenja i ujedno zdravlja građana.

Mjerne stanice treba da su pokretne i kada se to područje riješi one se premještaju na drugu lokaciju.

U ovom veoma zagađenom dijelu grada uočavaju se velike promjene na zdravlju građana, kao i velika smrtnost i starih i mladih. Također i iseljavanje mladih, starijih i čitavih porodica.

Od prije 75. godina, a i poslije posljednjeg rata, ne možemo dobiti dozvolu za gradnju. Iako nije bilo urbanističkog plana ispod naših kuća se gradi čitavo naselje zgrada (Slatina).

Porodice u našim ulicama su se proširivale  ap smo i mi počeli dograđivati postojeće objekte. Prošireni objekti su zahtijevali cetralno grijanje, naravno na ugalj, što je utjecalo na dodatno zagađenje zraka. Dobili smo 2013. godine obavijest da svoje dograđene objekte možemo legalizovati, te smo podnijeli dokumentaciju i zahtjeve.

Iste godine napravljen je projekat za sistem centralnog grijanja, te smo pomislili da će napokon biti rješeni naši problemi, a i zagađenje zraka. Grad Tuzla 2015. godine pravi Regulacioni plan kao da mi u ovim ulicama ne živimo niti smo ikad živili, kao da smo mrtvi.

Na mjestu prve zgrade Regulacionog plana umjesto šest spratova, pravi se soliter od 17 spratova, te i to dodatno utiče na zagađenje ovog dijela grada.

Pred posljednje izbore su asfaltirali ulice kojim prolazi centralno grijanje. Faktički asfaltirali su svoj projekat sistema daljinskog grijanja. Mjesne zajednice ne rade, tako smo im mi daleko.

Vlast se udružila sa građevinarima tako da od njih ne očekujemo ništa dobro. Nego da sa mašinama poravnaju naše objekte i nas u njima. Ako gradsko vijeće bude gradonačelnikovo vijeće kao i do sada, neka nam Bog pomogne.

 

Građani ulica, 6. bosanske brigade, 2.krajiške brigade, Kicelja i Ksritijana Krekovića

 

Komentari