Antifašista, profesor, dekan, pukovnik, hadžija…: Halid Žigić kandidat za gradonačelnika Tuzle

Halid Žigić je nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle. Na izbornom platu navedeno je da je antifašista, profesor doktor, dekan, pukovnik, osnivač Patriotske lige Ugljevik i Teočak, te hadžija.

U njegovoj biografiji stoji da je rođen u Tuzli 14. novembra 1956. godine, da je završio osnovnu školu Slavinovići, srednju tehničku Saobraćajnu školu i Elektrotehnički fakultet u Tuzli. Magistarski studij i doktorat okončao je na Univerzitetu u Sarajevu. Ekspert je iz oblasti informatike, elektrotehnike i telekomunikacija. Jedan je od osnivača Patriotske lige Republike BiH i pukovnik Oružanih snaga BiH do 2007. godine.

“Od tada radi kao redovan profesor na Evropskom univerzitetu Brčko distrikt, a funkciju dekana Tehničkog fakulteta obavlja od 2013. godine. Sa suprugom Jasminkom ima tri oženjena sina i šestero unučadi. Nikad nije napuštao svoj rodni grad. U periodu agresije na BiH četiri godine je proveo na ratištima Teočaka i Ozrena. U toku svog radnog angažmana položio je stručni ispit za samostalni rad u organima javne uprave, stručni ispit iz oblasti elektro i mašinskih radova u rudarstvu i stručni ispit za samostalni rad u srednjem obrazovanju. Predsjednik je Udruženja za promociju novih tehnologija BiH”, stoji u saopćenju.

Istaknuto je da je zajedno sa svojim saradnicima razradio nove ideje, planove i način realizacije reformi koje su neophodne da Tuzla bude savremena sredina za život i rad.

“Zalaže se za antifašističku Tuzlu i građansku državu Bosnu i Hercegovinu integrisanu u EU i NATO. Neophodno je napomenuti da je profesor Žigić jedini nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle prema registru Centralne izborne komisije BiH”, navedeno je u saopćenju.

TIA

Komentari