Atifa Buldić – Bešić: U momentu borbe za život djeteta izgubila sam podršku nekih članova svoje porodice

U povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka Atifa Buldić – Bešić, glasnogovrnica udružernja “Srce za djecu oboljelu od raka” s javnošću je podijelila svoju gorku ispovijest o trenucima kada se borila za život svoje kćerkice.

-Jedna sam od onih koji su u ključnim momentima, u momentu borbe za život svog djeteta, izgubila podršku nekih članova svoje porodice. To je najveći udarac koji možete primiti u trenucima kada vam je ta podrška ključna kako bi ste izdržali sve one teške momente koji su u tom trenutku prisutni i one koje će doći u budućnosti. Isto tako jedna sam od onih roditelja koja je osjetila podršku i pomoć od potpunih stranaca. Nisam ni sanjala da će mi to u životu biti važno i ključno. Prije svega mislim na medicinska osoblja sa hematoonkoloških odjeljenja u Sarajevu i Tuzli gdje se liječila naša kćerka. To su ljudi koje prvi put sretnete u životu, a koji se zajedno sa vama bore za život vašeg djeteta. Na tome ću im uvijek biti zahvalna. Ne smijem zaboraviti ni Udruženje “Srce za djecu” koji su nas u Sarajevu dočekali kao svoje najrođenije, dali nam krov nad glavom, smjestili u Roditeljsku kuću, gdje smo proveli sedam mjeseci i gdje smo ponovo bili porodica – istakla je Atifa Buldić-Bešić.

Konferencija za medije u povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka organizovana je u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Načelnica klinike doc.dr Lejla Osmančević istakla je činjenicu da je odobrena subspecijalizacija za oblast hematologije i onkologije te da je obećana još jedna. Također načelnica Osmančević je naglasila kako su ona i njen tim u toku pandemije koronavirusa dali svoj maksimum da zaštite djecu na Odjeljenju hematologije i onkologije.

-Djeca su zbog terapija svakako imunokompromitovana i eventualna infekcija koronavirusom za njih bi bila fatalna. Zato smo odmah preduzeli sve neophodne mjere i uspjeli smo ih zaštiti – kaže doc.dr Lejla Osmančević.
Prim.dr Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju, kaže kako prema statistikama tokom godine 15-ak djece oboli od različitih oblika raka. Najčešće je riječ o akutnim leukemijama, tumorima centralnog nervnog sistema, limfomi…

-Kod djece imamo i tzv.solidne tumore, to su posebni entiteti, i djeca nisu pošteđena zloćudnih bolesti. Terapije i dijagnostike koje primijenjujemo su iste kao i kod odraslih pacijenata. Djecu liječimo po svjetskim protokolima – kaže prim.dr Amila Latifagić.

Direktor Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat naglasio je da će gradnja Roditeljske kuće u Tuzli početi u martu ove godine.

DA

Komentari