Avdibegović: Nema osnova za hapšenje Husića

Behudin Husić imao je nepunih 19 godina kada se, sa grupom Srebreničana, nakon pada Srebrenice i višemjesečnog lutanja šumom, u okolini Zvornika, skupa sa Nedžadom Hasićem i Ahmom Harbašem, predao tadašnjim američkim snagama IFOR-a, koje su ih potom isporučile srpskoj policiji u Zvorniku.

Od tada, nakon preživljenih tortura u Zvorniku, gdje su ih tukli i mučili, čak i tužioci i sudije, pa mučenja koja su preživjeli u pritvoru u Bijeljini, do danas, Husić je „nevidljivi čovjek“, kao što je to doskora bio i Nedžad Hasić kojega je SIPA u novembru prošle godine uhapsila i predala Okružnom sudu u Bijeljini.

Hasić je nakon skoro 7 mjeseci provedenih u pritvoru u Bijeljini, uz mjere zabrane, pušten iz pritvora 22. juna ove godine uz obavjest da će o nastavku procesa „biti obavješten“.

Nakon hapšenja Nedžada Hasića, bilo je pitanje dana kada će SIPA zakucati na vrata Behudina Husića.

Kontaktirali smo advokaticu Mirnu Avdibegović, koja je, skupa sa advokatom Amirom Omerčehajićem, bila branilac u slučaju Nedžada Hasića, a koja nam je kazala da večeras ima sastanak sa članovima Husićeve porodice vezano za njen eventualni angažman u ovom predmetu.

„Trenutno sam na terenu i putujem za Tuzlu. Saznala sam da je Husić uhapšen i, iskreno, jako je zanimljivo da su se institucije odlučile da ga sada liše slobode, posebno, nakon odluke Ustavnog suda BiH za saoptuženog po istoj optužnici (Nedžad Hasić op.a.) gdje je Ustavni sud nedvosmisleno našao da u rješenjima o njegovom pritvoru ne postoji obrazloženje o postojanju osnovane sumnje.

A ta rješenja su se zasnivala na optužnici po kojoj ide glavni pretres. Tako da će biti zanimljivo vidjeti, uopće, po kojem osnovu i zašto se sve ovo događa“, kazala nam je advokatica Avdibegović.

Kako je poznato, Ustavni sud BiH je u odgovoru na apelaciju u slučaju Nedžada Hasića, a koji je u istoj optužnici sa Behudinom Husićem, utvrdio da su u slučaju njegovog pritvaranja „prekršena sva Ustavna prava kao i prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima“.

politicki.ba

Komentari