Dodjeljena priznanja “Zmajevo srce”

“Nagrada ZMAJEVO SRCE u rukama bosanskih heroina”, ukratko glasi rezim svečanosti u UG “Zmaejvo srce”…

Rusejla Halilović, Selma Sijerčić, Maida Mulić, Larisa Dizdarević-Hudič i Ivana Iveljić koje su u protekloj 2021. godini ostavile značajnog traga u društvu kroz svoj rad od danas su i ponosne vlasnice priznanja “Zmajevo srce”(svaka ponaosob), nagrade koja se tradicionalno dodjeljuje u Tuzli.

35 uglednih gradjanki i gradjana večeras su dobili priznanje za nemjerljiv društveno socijalni doprinos. Medju njima su i gore navedene dame.

U ovogodišnjoj nominaciji riječ je o ženama iz različitih kategorija. One se lično poznaju dugi niz godina. Nominacija za ovu Plaketu ih još više zbližila. Sebe ne doživljavaju kao konkurenciju jedna drugoj, samo podrška. Rođene Tuzlanke. Žena ženi nije vuk, kad su ostvarene i zadovoljne u svojoj koži. Nemaju ni ega ni sujete. Priznanja i nagrade njima ne trebaju jer su svjesne ko su i šta su. Dijele mišljenje:

1. Rusejla Halilović, uposlenica Željeznica FBiH, društveno politička aktivistkinja i članica gradske komisije za Ravnopravnost spolova GV Tuzla,
2. Prof.dr.med.sc Selma Sijerčić, primarijus specijalista anesteziologije i reanimatologije uposlenica UKC-a Tuzla
3. Doc. dr. med. sc. Lara Dizdarević-Hudić, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiolgije, predsjednica radne grupe za srčanu insuficijenciju Udruzenja kardiologa u BIH, Fellow Evropskog Udruženja srčane insuficijencije (HFA), uposlenica UKC-a Tuzla.
4. Prof.dr. Maida Mulić, epidemiolog, uposlenica ZJZ TK-a.
5. Mr. med. sci. Ivana Iveljić, specijalista interne medicine, šefica odjeljenja za endovaskularnu angiologiju UKC-a Tuzla.

Dodaju i da su svoj dignitet, legtimitet i legalitet davno izgradile. Bosna i Hercegovina im je u srcu kao i njihov grad Tuzla. Patriote u duši. Pune empatije. Ali što kažu u jedan glas “ipak je čovjeku drago kad neko primjeti i prepozna njegov rad.

Prošle godine tačnije 4. jula 2021. sve zajedno su posjetile Memorijalni centar u Potočarima i dan provele sa Majkama Srebrenice i predsjednicom UG Majke Srebrenica Fadilom Efendić.

Zajednička crta svih ovih dobitnica jeste humanost i svaka zaslužuje laureat prve.

Večeras iz zaista opravdanih razloga na dodjeli priznanja nisu prisustvovale Maida Mulić i Ivana Iveljić, ali mi smo preuzele njihova priznanja koja ćemo im predati, ističe Larisa Dizdarević- Hudić.

Njihova poruka damama, ženama je predivan citat koji može oslikavati svaku ženu koja se bori za svoju ulogu u društveno-socijalnom životu:

“Trebalo mi je dugo da razvijem glas, i sad kad ga imam, ne namjeravam biti tiha” i “Ako hoćete da se o nečemu razgovara, pozovite muškarce; ako želite da se nešto napravi, pozovite žene”. #MadeleineAlbright.

Organizatori dugogodišnje manifestacije je Udruženje građana Zmajevo srce, a u konkurenciji uvijek budu ugledne građanke i građani iz cijele BiH koji iz sebe imaju u predhodnoj godini rezultate i djela iz svih sfera žiota. Prošla godina je bila u znaku borbe sa korona virusom i pokazala je sve anomalije sistema i države u kojoj živimo. Ove dame su pokazale da humanost ne vidi sistem nego borbu.

TIA

Komentari