Drugog oktobra na Trgu slobode dodjela priznanja Zmajevo srce

U Tuzli će i ove godine biti dodijeljene nagrade ZMAJEVO SRCE. Na Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobra, svečanost će biti organizirana na Trgu slobode u Tuzli.

Već se zna ko će ponijeti priznanja. Odlučeno je da priznanja dobije veliki broj uglednih građanki i građana Tuzle i cijele BiH ali i pet uspješnih, mladih žena, jer je svaka dala nemjerljiv doprinos u svojoj oblasti. Podsjetimo na njihove biografije i doprinose. To su:

1. prof. dr. Maida Mulić-Šećerbegović, primarijus direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.
2. doc. dr. med. sc. Lara Dizdarevic-Hudic, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiolgije, predsjednica Radne grupe za srčanu insuficijenciju Udruženja kardiologa u BiH, Fellow Evropskog Udruženja srčane insuficijencije (HFA).
3. Rusejla Halilović, predstavnica privredno-ekonomskog sektora dolazi iz žile kucavice privrede BiH, uposlenica Željeznica Federacije BiH, humanistkinja i borac za prava veterana rata i mladih.
4. mr. med. sci. Ivana Iveljić, specijalista interne medicine, šefica Odjeljenja zac endovaskularnu angiologiju UKC Tuzla.
5. Selma Sijerčić, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom na UKC Tuzla.

Organizator dugogodišnje manifestacije je Udruženje građana ”Zmajevo srce”, a u konkurenciji se uvijek nađu ugledne građanke i građani iz cijele BiH. Osnovni kriterij za nominaciju i dodjelu priznanja jesu rezultati koje su kandidati/kandidatkinje ostvarili/e u prethodnoj godini, kao i djela iz svih sfera života.

Prošla godina je bila u znaku borbe sa COVID-om i pokazala je sve anomalije sistema i države u kojoj živimo, navode organizatori. Početkom jula ove godine dobitnice priznanja posjetile su Potočare gdje su se sastale sa Majkama Srebrenice. Počast će odati i žrtvama na Kapiji u svojoj Tuzli 2.oktobra tu će zajedno položiticvijeće, Fatihom i minutom šutnje podsjetiti se na najtežu ”tuzlansku ranu” novije povijesti.

Zanimljivo je da se lično poznaju i da su jedna drugoj podrška, kao što su podrška i svima kojima je njihova pomoć potrebna. Ostaje njihova poruka ne samo damama, već svima koji se bore za svoju ulogu u društvu, a ona je citat bivše američke državne tajnice, Madeleine Albright koja kaže: “Ako hoćete da se o nečemu razgovara, pozovite muškarce; ako želite da se nešto napravi, pozovite žene”.

Priznanja će biti dodijeljena pod motom ”Najbolji među najboljima”, a osim svečanog uručena nagrada biće organiziran i bogat zabavni program.

TIA

Komentari