Edin Ramić: O vitalnom nacionalnom interesu u Tuzlanskom kantonu i entitetu RS

Ministar u Vladi F BiH i član Predsjedništva SDA Edin Ramić na društvenim mrežama je prokomentarisao trenutnu političku situaciju u Tuzlanskom kantonu.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Šta će se desiti jednog dana kad vlasti entiteta RS odluče da kažu, nas ne zanima vitalni nacionalni Bošnjaka ili Hrvata u Vijeću naroda RS, mi imamo većinu u Narodnoj skupštini kao i Vijeću naroda!? I mi smo demokrate, to su evropski principi itd.

Možda će se neki Bošnjaci i pobuniti ali argumenti neće biti na njihovoj strani, jer ako to može u Tuzlanskom kantonu zašto ne bi moglo i u RS!?

Nekad je kanton Sarajevo osnovao svoje predstavništvo izvan BiH s namjerom kako su kazali da privlače strane investitore .

Ne znam kakvog je to efekta imalo na investitore ali nakon nekoliko godina RS je širom svijeta osnovala svoja predstavništva koja funkcionisu i danas, vrlo su aktivna u afirmaciji interesa RS.

Bošnjaci su to pokušavali osporiti, nije im uspjelo što je i logično…

Bošnjaci su isto tako, prihvatili amandmane na ustav RS pa stavili povratnike u RS u podređeni položaj u odnosu na povratnike u FBiH, ili su kroz Izborni zakon izbrisali sa biračkog spiska desetine ako ne i stotine hiljada onih koji su izgubili pravo glasa u prijeratnim mjestima prebivalištima.

Danas, prećutno odustaju od borbe za ravnopravnost svih građana na svakom pedlju naše zemlje ali i daju ideje onima koji ih efikasnije provode od nas samih..

Možda će na kraju biti kriva ona mala skupina koja se još uvijek bori jer eto nije bila borbenija, drugi imaju preča posla… – napisao je Edin Ramić.

TIA

Komentari