Kako jesti zdravo i domaće u BiH?

U vremenu kada je tržište preplavljeno uvezenom hranom, sve češće se vraćamo domaćim, sezonskim i prirodnim namirnicama. U ovom tekstu donosimo praktične savjete i inspiraciju za zdravu ishranu baziranu na bogatstvu domaćih proizvoda.

Prednosti lokalnih proizvoda za zdravlje
Svježina i nutritivna vrijednost: Lokalno voće, povrće, mliječni proizvodi i meso često su svježiji i bogatiji nutrijentima jer ne prolaze dug transport.
Manje pesticida i aditiva: Mali proizvođači obično koriste manje hemikalija, što znači zdravije namirnice.
Sezonska hrana: Konzumiranjem hrane u skladu sa sezonom, organizam dobija upravo ono što mu je u tom periodu potrebno.

Najbolji lokalni proizvodi u BiH
Voće i povrće: Jabuke iz Goražda, kruške iz Gradačca, maline iz Krajine, krompir iz Glamoča, paradajz i paprika iz Hercegovine.
Mliječni proizvodi: Livanjski sir, kajmak iz Travnika, domaće mlijeko iz manjih gazdinstava.
Meso i riba: Janjetina iz Hercegovine, pastrmka iz rijeka i jezera, domaće pileće meso.
Med i orašasti plodovi: Med iz Konjica i Tešnja, orasi i lješnjaci iz Posavine.

Savjeti za prelazak na zdravu ishranu
Planirajte obroke unaprijed: Kupujte samo ono što vam treba i birajte sezonske namirnice.
Kupujte od lokalnih proizvođača: Pijace, mali dućani i direktni proizvođači su najbolji izbor.
Kuhajte kod kuće: Na taj način imate kontrolu nad sastojcima i načinom pripreme.
Smanjite unos industrijski prerađene hrane: Izbjegavajte konzerviranu i previše obrađenu hranu.
Prijedlog dnevnog jelovnika sa domaćim proizvodima
Doručak: Zobena kaša sa domaćim medom i orasima, jogurt.

Ručak: Grilovana pastrmka sa salatom od sezonskog povrća, integralni hljeb.

Večera: Domaći sir i kajmak, svježe povrće, kompot od jabuka.

Užine: Svježe voće, orašasti plodovi.

Mala promjena – veliki efekat
Birajući lokalno i sezonsko, ne samo da unapređujete svoje zdravlje već i pomažete lokalnoj ekonomiji. Zdrava ishrana nije luksuz, već jednostavan i održiv izbor. Vrijeme je da zdravlje stavimo na tanjir!

 

Salata od svježeg povrća sa domaćim sirom i orasima
Sastojci:

2 svježa paradajza (najbolje domaći ili sezonski)
1 svježa krastavica
1 glavica crvenog luka (po želji)
100 g domaćeg sira (Livanjski, Travnički, ili svježi kravlji sir)
Šaka oraha (prethodno lagano preprženih)
Maslinovo ulje ili domaće suncokretovo ulje
Sok od pola limuna ili domaći jabukov sirće
So i biber po ukusu
Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju

Priprema:
Povrće operite i narežite: paradajz na kriške, krastavicu na kolutove, luk na tanke trakice.
Sir izmrvite na veće komade i lagano dodajte povrću.
Orahe lagano prepržite na suhoj tavi, pa ih grubo nasjeckajte i dodajte u salatu.
U posebnoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok (ili jabukovo sirće), so i biber.
Prelijte salatu preljevom i lagano promiješajte.
Ukrasite svježim peršunom ili bosiljkom i poslužite odmah.
Savjet:
Ako želite dodatnu svježinu, možete dodati mladu papriku ili rotkvice.
Salata odlično ide uz grilovanu ribu, piletinu ili kao samostalno lagano jelo.
Example 300250

zv

Komentari