U vremenu kada je tržište preplavljeno uvezenom hranom, sve češće se vraćamo domaćim, sezonskim i prirodnim namirnicama. U ovom tekstu donosimo praktične savjete i inspiraciju za zdravu ishranu baziranu na bogatstvu domaćih proizvoda.
Prednosti lokalnih proizvoda za zdravlje
Svježina i nutritivna vrijednost: Lokalno voće, povrće, mliječni proizvodi i meso često su svježiji i bogatiji nutrijentima jer ne prolaze dug transport.
Manje pesticida i aditiva: Mali proizvođači obično koriste manje hemikalija, što znači zdravije namirnice.
Sezonska hrana: Konzumiranjem hrane u skladu sa sezonom, organizam dobija upravo ono što mu je u tom periodu potrebno.
Najbolji lokalni proizvodi u BiH
Voće i povrće: Jabuke iz Goražda, kruške iz Gradačca, maline iz Krajine, krompir iz Glamoča, paradajz i paprika iz Hercegovine.
Mliječni proizvodi: Livanjski sir, kajmak iz Travnika, domaće mlijeko iz manjih gazdinstava.
Meso i riba: Janjetina iz Hercegovine, pastrmka iz rijeka i jezera, domaće pileće meso.
Med i orašasti plodovi: Med iz Konjica i Tešnja, orasi i lješnjaci iz Posavine.
Savjeti za prelazak na zdravu ishranu
Planirajte obroke unaprijed: Kupujte samo ono što vam treba i birajte sezonske namirnice.
Kupujte od lokalnih proizvođača: Pijace, mali dućani i direktni proizvođači su najbolji izbor.
Kuhajte kod kuće: Na taj način imate kontrolu nad sastojcima i načinom pripreme.
Smanjite unos industrijski prerađene hrane: Izbjegavajte konzerviranu i previše obrađenu hranu.
Prijedlog dnevnog jelovnika sa domaćim proizvodima
Doručak: Zobena kaša sa domaćim medom i orasima, jogurt.
Ručak: Grilovana pastrmka sa salatom od sezonskog povrća, integralni hljeb.
Večera: Domaći sir i kajmak, svježe povrće, kompot od jabuka.
Užine: Svježe voće, orašasti plodovi.
Mala promjena – veliki efekat
Birajući lokalno i sezonsko, ne samo da unapređujete svoje zdravlje već i pomažete lokalnoj ekonomiji. Zdrava ishrana nije luksuz, već jednostavan i održiv izbor. Vrijeme je da zdravlje stavimo na tanjir!
Salata od svježeg povrća sa domaćim sirom i orasima
Sastojci:
2 svježa paradajza (najbolje domaći ili sezonski)
1 svježa krastavica
1 glavica crvenog luka (po želji)
100 g domaćeg sira (Livanjski, Travnički, ili svježi kravlji sir)
Šaka oraha (prethodno lagano preprženih)
Maslinovo ulje ili domaće suncokretovo ulje
Sok od pola limuna ili domaći jabukov sirće
So i biber po ukusu
Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju
Priprema:
Povrće operite i narežite: paradajz na kriške, krastavicu na kolutove, luk na tanke trakice.
Sir izmrvite na veće komade i lagano dodajte povrću.
Orahe lagano prepržite na suhoj tavi, pa ih grubo nasjeckajte i dodajte u salatu.
U posebnoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok (ili jabukovo sirće), so i biber.
Prelijte salatu preljevom i lagano promiješajte.
Ukrasite svježim peršunom ili bosiljkom i poslužite odmah.
Savjet:
Ako želite dodatnu svježinu, možete dodati mladu papriku ili rotkvice.
Salata odlično ide uz grilovanu ribu, piletinu ili kao samostalno lagano jelo.
Example 300250
zv
Tuzlanska informativna agencija Tuzlanska informativna agencija