Ni vakcina ni budućnosti

Za deset dana sedamdesetih godina prošlog stoljeća vakcinisano je 18 miliona stanovnika Jugoslavije. Epidemija velikih boginja stavljena je pod kontrolu za samo dva mjeseca.

Zbog toga se stariji stanovnici BiH sa sjetom sjećaju tih vremena, ne zbog jugonostalgije već zbog sistema koji je funkcionirao i koji nije pravio razliku između zaraženih građana.

Pola stoljeća kasnije svijet je pogodila globalna pandemija koronavirusa, a u BiH nema sistema, odnosno imamo čistu suprotnost od onog što bismo trebali imati. Građani su bezočno prevareni prilikom nabavke respiratora i/li poljske bolnice.

Glavni protagonisti sramotnih afera su priče počeli skretati na nacionalna prepucavanja. Zbog toga smo jedina zemlja u regionu koja ne nabavlja prijeko potrebne vakcine na sistematičan način.

Entiteti žele nabaviti vakcine za sebe, pojedini kantoni isto tako, dok država nema rješenje i ne želi ga naći zato što joj građani nikada nisu bili prioritet. Zaštita vitalnog nacionalnog interesa koristi se isključivo za očuvanje fotelja ili vladajućih koalicija, ali ne i za suštinsku pomoć građanima.

Jer, najvitalniji nacionalni interes za sve građane je nabavka vakcina, kako bi napokon stavili pod kontrolu pandemiju, koja je državi nanijela ogromne gubitke.

Temeljne sisteme, poput zdravstvenog ili obrazovnog, političarenje je gotovo u potpunosti uništilo. Rijetki su svijetli primjeri „bijelih mantila“ i „drugih majki i očeva“, kako se zovu doktori, učiteljice i učitelji.

Ako želite uništiti državu, narod ili naciju – krenite od škole, a, vjerovatno, i od zdravstvenih ustanova. Dobro to znaju oni koji državu čereče decenijama. Zbog takvih nemamo ni budućnosti, a ni vakcina.

E.Skokić / Dnevni avaz

Komentari