Odobrena vakcina Univerziteta Oksford

Velika Britanija danas je postala prva država na svijetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa na čijem je razvoju radio Univerzitet Oksford i kompanija “Astra Zeneka”.

– Administracija je danas prihvatila preporuku Regulatorne agencije za lijekove i proizvode zdravstvene njege (MHRA) da odobri vakcinu Univerziteta Oksford i „Astra Zeneke“, navodi se u saopćenju iz britanskog Ministarstva zdravlja.

Pandemija koronavirusa je od decembra prošle godine kada se oboljenje pojavilo u kineskom gradu Vuhanu do sada odnijela 1,7 miliona ljudskih života širom svijeta i izazvala je haos u globalnoj privredi.

Britanija i Južnoafrička Republika bore se sa novom varijantom koronavirusa za koje administracija i nauka navode da je zaraznija i brojne zemlje odgovorile su zabranom letova putničkih aviona i blokadom trgovine.

“Astra Zeneka” i druge farmaceutske kompanije saopćile su da proučavaju uticaj nove varijante virusa i izrazili su očekivanje da će vakcina biti efikasna i protiv te vrste koronavirusa.

DA

Komentari