Peta četvrtina: Doktore, baš su ti naškodili!

Damir Mulaomerović novi je selektor reprezentacije Hrvatske. Nakon što je bio selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine i Kosova, Mulaomerović je dobio povjerenje Hrvatskog košarkaškog saveza u ne baš sjajnoj poziciji reprezentativne i klupske košarke u toj državi.

Lani, nekako u isto vrijeme, imao sam otvoren i prijateljski razgovor sa Damirom Mulaomerovićem. Stojički je podnosio bočne udare vjetrova u Ligi Bosne i Hercegovine, nebulozne suspenzije i još nebuloznije tehničke greške…

Sve što sam mu imao reći staje u 4-5 riječi: “Doktore, al’ će ti naškoditi!”

Naškodit će tako što ćeš napustiti bosanskohercegovačku košarkašku žabokrečinu, posebno unutar takozvanog sistema A, i otići u evropske lige i takmičenja. Ispostavilo se da će biti tako.

Naškodili su mu tako što je preuzeo ambiciozni KK Cedevita Junior i postao selektor Hrvatske iliti u devet godina trenerske karijere svake treće je selektor neke od reprezentacija.

U cijeloj priči žao mi je njegovih iskrenih namjera kako sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine tako i sa njegovom Slobodom. Imao sam priliku razgovarati kada je imenovan za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine i dva puta za šefa struke u Slobodi. Toliko entuzijazma srest ćete samo kod vrhunskih majstora i nepopravljivih zaljubljenika u košarku. Ali…

Iz reprezentacije Bosne i Hercegovine je otišao razočaran i sa skorom 2:2. U grupi sa supermoćnom Rusijom tadašnja reprezentacija Bosne i Hercegovine nije mogla ili se, iskreno govoreći, nije želilo da napravi više. Sve se tajne doznaju, kad-tad, i sve ono što je pratilo Mulaomerovića u reprezentaciji Bosne i Hercegovine nema veze s mozgom, a neka je na čast i obraz pojedinim košarkašima koji su nečasne stvari radili iza leđa, a sada bi se neki od njih kao velike “patriote” domogli hrvatske putovnice. Sikter!

U Slobodi je svake godine podizao ljestvicu. U ABA ligi 2 vratio tim koji je bio skoro pa otpisan. I onda, lani, počeo stvarati tim za nastavak takmičenja u ABA ligi 2 i borbu za ABA ligu 1.

Potop Mejdana, koronavirus i drugi vankošarkaški faktori su ga onemogućili u toj misiji. Ipak, otišao je čista obraza.

A koliko su mu naškodili može se vidjeti iz priloženog. Pred njim je još jedan fajterski izazov, ali on takve izazove voli i bar do sada ih je uspješno rješavao. Doktore, sretno i opet je Švedska na početku novog selektoraskog puta.

Edin Skokić

Komentari