Potvrđeno pisanje Tuzlapressa: Formirana “četvorka”, Bh. blok u Tuzli ne postoji

Novoizabrani vijećnici iz Stranke za BiH, Platforme za progres i Naše stranke, kako smo ranije pisali, oformili su Klub vijećnika u Gradskom vijeću.

Dakle, formirana je tuzlanska “četvorka”, a, faktički, Bh.blok SDP BiH + Naša stranka – više ne postoji ili, bolje rečeno, nikad nije ni postojao.

Od ove “četvorke” najvjerovatnije će ovisiti formiranje vlasti u Tuzli.

Neki od njih su bili u pregovorima sa SDP-om BiH, a neki i sa blokom koji predvodi SD BiH.

U ovoj situaciji mogu, narodski rečeno, biti il’ pukovnici il’ pokojnici.

Znamo šta su, recimo, obećavali Admir Čavalić, Omer Berbić ili Esana Kavazbašić – Huskanović. Selma Ćatibušić je bila u defanzivnijoj predizbornoj kampanji od njih.

Hoće li, ako postanu vlast, toplificirati grad, subvencionirati troškove za obnovu fasada, pomoći socijalnim kategorijama, praviti “smart city”.

Ukoliko budu preveslani i postanu prosta glasačka mašina vladajućih, bilo da je na čelu SDP BiH ili neko drugi, oni će biti “politički pokojnici” ili još jedni u nizu koji su prevarili svoje glasače.

No, ukoliko ostvare bar trećinu svojih predizbornih obećanja oni će biti “politički pukovnici”, snaga koja za četiri godine može na temeljima sadašnje koalicije pokrenuti još značajnije infrastrukturne procese u Tuzli.

Do 15. januara mora se održati sjednica Gradskog vijeća, a izvjesno je da niti jedan politički subjekt nije okupio vladajuću većinu odnosno obezbijedio 16 glasova/ruku.

Na koncu u gradu se priča o ucjenama. Obećali su transparentnost u radu, a bilo kakva vrsta ucjene je krivično djelo. Ukoliko je bilo ucjena neka javno progovore ko ih je ucjenjivao, zbog čega i zašto…

Također postoje i saznanja o potencijalnim “preletačima”. I to je posao za Kantonalno tužilaštvo TK.

E. Skokić / foto: Klix.ba

Komentari