Revoltovanje ludom radovanje

Ako neku nevladinu organizaciju mogu okvalifikovati kao “sivu eminenciju” određenih političkih subjekata onda je to bez ikakve sumnje Omladinski pokret “Revolt”.

Njihov rad i djelovanje pratim godinama unazad i da sam bio bezobrazan i bezobziran njihove akcije bi do besmisla ismijavao. Jer, dragi moji, na njihove akcije dolazi simbolično mali broj građana, uglavnom aktivista Revolta, koji koriste medijsku pažnju, kako to vole reći, lokalnih medija.

Postiđen budem, recimo, kada organizuju Dan bijelih traka, a nema ih više od deset. Iskren da budem digao bih ruke od takvih organizacija, prepustio nekom drugom, jer očito da nisam dovoljno sposoban da bol Prijedorčana probudim u srcima Tuzlaka. A znam da Tuzlaci suosjećaju sa Prijedorčanima.

Ono što me je večeras zgrozilo je diletantska organizacija debate sa kandidatima za gradonačelnika Tuzle. Prvo, ne mogu shvatiti Mirjanu Marinković – Lepić, Alena Kamerića, Halida Žigića, Vahida Jusufovića i Seada Avdića što su pristali na sučeljavanje sa kandidatom koji nije bio prisutan u istoj prostoriji. Ok, iz opravdanih razloga, ali ako nije bio debatama na javnim servisima – RTV TK ili RTV 7, zašto bi bio u debati na opskurnom FB pageu OP “Revolt” čiji su se aktivisti potrudili za potpuni amaterski ugođaj. Mislim hvala kandidatu što se javio putem društvenih medija, njega su gledatelji još i najmanje mogli razumjeti…

Valjda su nas htjeli impresionirati dovođenje Emele Burdžović – Slipčević, rutinerke u toj vrsti posla, pa su zanemarili kvalitet tona ili video signala.

Šta su htjeli postići debatom? Reći javnim servisima, drugim medijima, da su zaboga oni jedini uspjeli organizovati debatu sa svih šest učesnika, a drugi nisu.

I zašto baš oni… Ne piše da se bave video produkcijom, organizacijom debata već, citiram: Omladinski pokret Revolt se zalaže za za pozitivne promjene u društvu kroz akciju. Okupljamo i organizujemo mlade ljude u borbi protiv nacionalizma, nepravde, klasne nejednakosti, korupcije, diskriminacije, nasilja, segregacije, neodgovorne vlasti i negativnih autoriteta.

Kao što ste mogli pročitati nema organizacije predizbornih debata. Pogotovo ne debata sa unaprijed pripremljenim scenarijem koji je dostavljen pojedinim učesnicima. Emela je opravdala povjerenje. Nikom nije dala da diskutuje više do 60 sekundi ili da replicira od 25 sekundi, ali, ali…

Građani Tuzle, birači, nisu dobili ono što zaslužuju. Kvalitetnu debatu na osnovu koje će donijeti odluku za koga će glasati.

Iako je od Omladinskog pokreta, kako sebe naziva Revolt, previše je. Ako nam je ovakva omladina onda se zaista mora zabrinuti za budućnost ovog grada.

Edin Skokić

Komentari