SDP Tuzla: Ministricu Dajanu Čolić uvukli u opasne vode

Ministrica zdravlja TK Dajana Čolić, od početka pandemije, čitavih osam mjeseci nikada i nikome, pismeno ili usmeno nije kazala da bi domovi zdravlja trebali nabavljati testove i podloge za testiranje na COVID 19.

Uvijek je govorila da to radi UKC Tuzla. Čak je i Zavod zdravstvenog osiguranja TK, kada je domovima zdravlja dodjeljivao sredstva za borbu protiv korona virusa, strogo u ugovorima naveo da se ta sredstva MOGU KORISTITI JEDINO za zaštitnu opremu medicinskog osoblja i dezinfekciona sredstva. DAKLE, NE I ZA TESTOVE, PODLOGE I DRUGO ŠTO JE POTREBNO ZA TESTIRANJE.

Zavod se u ugovorima pozvao na odluku Vlade TK, što znači da ministrica o tome dovoljno zna. Ministrica Dajana Čolić zna da je UKC od početka pandemije prihvatio ulogu ustanove koja će izvršiti nabavku testova i podloga. Ministrica zna da je UKC morao izvršiti nabavku svega vezanog za testiranje, a to je propustio da učini.
Ministrica Čolić zna da je Vlada TK odvojila 04.11.2020. godine 500.000 KM za UKC (a ne za domove zdravlja) za nabavku testova i nosača.

I sada se nositeljica liste DF-a za Vijeće Lukavca, odlučila spašavati direktora UKC-a (kandidat SD-a za gradonačelnika) za grubi nemar i propust kojeg je izvršio i time ugrozio zdravlje ljudi u TK. Sada ona pokušava medijskim spinovanjem, svoju grešku i grešku direktora UKC-a svaliti na domove zdravlja, koji od početka pandemije prema politici koju je ona utvrdila, idu po testove na UKC, vrše testiranja i uzorke vraćaju u UKC koji posjeduje opremu za analizu briseva.

SDP prati kako se ministrica igra sa istinom i sa zdravljem građana, kako se medijski istura ne radi zdravlja ljudi, nego radi zaštite sebe i direktora UKC-a.

Zapazili smo i to da je premijer TK Tulumović, otišao na godišnji odmor. Kao da je ministrici i Jusufoviću poručio da se sami vade iz problema kojeg su skrivili.

Poručujemo ministrici Dajani Čolić, da su je njeni politički mentori uvukli u opasne vode. Ako nadležnim organima zatreba, svi direktori domova zdravlja će biti svjedoci.

Neki su već svjedočili javno, u medijima.
Pozivamo nadležne organe da sve preispitaju i osim ovoga da preispitaju količine testova, koliko ih je UKC primio i kako i kome ih je podjelio, kao i da se preispitaju cijene testiranja koje se fakturišu zdravstvenim fondovima. Pitamo se i sljedeće: Ko je dao saglasnost privatnoj klinici da vrši testiranja i ko je i koliko to plaćao?

Press služba GO SDP BiH Tuzla

Komentari