Sjećanje: Kako je Mevludin Ekmečič spasio portal Behram-begove medrese u Tuzli

Zauvijek nas je napustio Mevludin Ekmečić – Lutka, akademski slikar, počasni doktor nauka Univerziteta u Tuzli, osnivač Međunarodne galerije portreta i Ateljea Ismet Mujezinović.

Otišao je u 92. godini…

O njegovom životu svjedoče njegova djela. Tuzli je dao mnogo, a sasvim slučajno je sačuvao portal Behram-begove medrese na Skveru koji je danas jedan od simbola grada.

-Vraćao sam se s utakmice kada se pripremalo njegovo rušenje. Uspio sam sa tadašnjim predsjednikom opštine, koji je bio Srbin, spasiti portal. Spasio sam i nekoliko skulptura Franje Ledera, a da sam se pitao još mnogo toga bih spasio od rušenja – kazao nam je za života Mevludin Ekmečić.

Fontana mladosti, simbol Brčkog, djelo je akademskog kipara Seada Ekmečića. On je autor i mnogih drugih umjetnina, ali je možda najljepši kameni triptih na porušenom Partizanskom groblju. Fadil Ekmečić je dvije decenije vodio knjižaru u Parizu, a autor je brojnih istraživanja o porijeklu, jeziku i povijesti Bosne te autor čak sedam naučnih djela upisanih u registar Nacionalne biblioteke Francuske. Ešref Ekmečić bio je novinarski bard i doajen. Osnivač Malih i Privrednih novina, jedan od najznačajih kolumnista Oslobođenja. Osman Ekmečić je bio politički komesar VI Proleterske brigade, ali i „stanovnik“ Golog Otoka punih sedam godina. Autor je hronike grada Brčkog „Most i sudbine“. S majčine strane je Mirzet Morić, svjetski poznati kipar, koji ima vlastiti atelje i muzej u Parizu. Preostali članovi mnogobrojne porodice Ekmečić su braća i sestre po umjetnosti i kulturi.

Mevludinov sin Anil Ekmečić sa suprugom i dvoje djece živi na Tajlandu. Bio je dugododišnji novinar Reutersa.

-Ja sam ga čak vidio kada je snimao Mao Ce-tunga, ali i Pol Pota u šumama Vijetnama. Sa Amerikancima je ušao u Irak i Afganistan, ali nakon ženidbe on se preselio na Tajland gdje ima svoju privatnu firmu –govorio nam je za života Mevludin Ekmečić – Lutka.

Neka mu je rahmet i vječno hvala.

TIA

Komentari