Sjećanje na učiteljicu: Jelena Stojičić ubijena je na Kapiji

U BiH i više od stotinu država u svijetu 5. oktobar se obilježava kao Svjetski dan učitelja. Ne postoji učenica ili učenik koji se ne sjećaju svojih prvih učiteljica ili učitelja. Pogotovo oni koji su polagali pionirske zakletve i kada su nas učili da su učiteljice druge majke.

U povodu Svjetskog dana učitelja na svom Facebook profilu uspomenu na svoju učiteljicu evocirala je Tuzlanka Rusejla Halilović.

Sjetila se učiteljice Jelene Stojičić koja je od granate ispaljene sa položaja Vojske RS ubijena na Kapiji 25. maja 1995. godine. Njeno sjećanje dijelimo sa vama.

…..

Za moju učiteljicu maj je uistinu sudbonosan mjesec: rođena je u maju i poginula u maju.

Baš sa sjetom se prisjećam svog djetinjstva i početka školovanja, davne bezbrižne mladosti, školskog razglasa.

Poletna, radoznala, dinamična i ambiciozna – takva je bila moja učiteljica. Od 1973. godine započinje svoj učiteljski pohod u osnovnoj školi “Džemal Mandžić” na Pazaru, u školi u koju sam i ja išla.

Ja sam iz njene generacije 1979-1983. godine. Pamtim svijetli lik, pojavu uspravnog, gordog držanja, široki osmijeh i prepoznatljivi glas žene od koje sam naučila prva slova i prve brojke. Bila je zahtjevna i neprikosnovena, ali nikada na nas nije povisila ton. Pomno nas je pripremala za školska takmičenja, na kojima smo ostvarivali visoke rezultate.

U “Mališi”, listu učenika osnovnih škola tuzlanske opštine, krupnim slovima je zabilježeno da na svečanosti, povodom obilježavanja 50 godina rada osnovne škole “Džemal Mandžić”, 1988. godine, pored uspješnog nastupa hora i baletske grupe, OSTAJE ZA PAMĆENJE RITMIKA U KOREOGRAFIJI JELENE STOJIČIĆ, UČITELJICE.

U Ljetopisu škole, trajno je zabilježeno da je vodila i recitatorsku sekciju za niže razrede te i s njom imala zapažene nastupe.

Ona je poginula, a ja preživila Kapiju 1995.godine.

Poslije sam saznala da je imala sina Željka koji je imao urođenu srčanu manu i sa ocem je otišao za Hjuston a moja učiteljica je ostala u Tuzli. Majka ko majka je živila za dan kada će ponovo svi biti zajedno.

Voljela je moja učiteljica život, proljeće, maj, mladost, žute ruže. Izašla je na Kapiju mladosti, Kapiju ljubavi, Kapiju smrti, Kapiju vječne opomene.

Poštovani učitelji,i svi naši prosvjetitelji i prosvjetni radnici sretan Vam vaš Dan. I trudite se da stvarate divna sjećanja!

Rusejla Halilović

Komentari