Šta se iza brda valja: Odkud turbulencije u SDA na području TK?!

Bego Gutić, pobjednik izbora u Banovićima, za sedmičnik Stav, koji je pod kontrolom SDA, izjavio je kako mu niko iz Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona nije čestitao, a da ne protiv njega radio podpredsjednik stranke Safet Softić, inače iz Podgorja kod Banovića.

Takva izjava u nekom drugom mediju, izuzev Stava, ne bi bila toliko indikativna, ali… Ako je medij pod kontrolom SDA prenio riječe Bege Gutića i ako on na kraju tog teksta poentira da u KO SDA treba “veliko pospremanje”, koristeći slogan Naše Stranke, onda je definitivno jasno da su odnosi u SDA u Tuzlanskom kantonu ponovo narušeni.

Razloga za razmirice, sudeći po rezultatima izbora, nemaju, jer su otprilike osvojili ono što su i namjeravali. Pogotovo ako uzmemo u obzir Tuzlu gdje je procentualno gledano povećan procenat dobijenih glasova.

Zašto je onda Gutić i Stavu dobio toliku slobodu? Šta se iza brda valja?

Odkud dan nakon intervjua u Stavu fotografija Abdurahmana Hodžića – Hodže, sive eminencije živiničke SDA, i Mirsada Kukića, lidera PDA BiH. Sa njima su Edin Ramić, član Predsjedništva SDA i Denijal Tulumović, premijer TK.

Kukić je, kažu, vrstan matematičar. Hodžić je naslijedio njegove metode jer je u Živinicama njegov tečić Samir Kamenjaković plebiscitarno podržan, kao u neka ranija vremena kada je Kukić “isturao” svoje kandidate u Banovićima. Inače, Kamenjaković je postao prvi čovjek Živinica kao kadar SDP-a, a iza tog izbora je stajao Hodža kao, recimo, nekada kada je Gutić bio premijer TK, a iza tog izbora je stajao Kuko.

Kamenjaković je u međuvremenu prešao iz SDP-a u SDA i ostao načelnik, a Gutić i Kukić su se “smrtno” zavadili.

PDA BiH, ne smije se zaboraviti, je parlamentarna stranka u Skupštini TK. Neki su nezadovoljni koalicionim partnerima, pa će možda tražiti druge, a, pominje se kako su tri zastupnika PDA siguran zalog za SDA ukoliko neko od trenutnih koalicionih partnera u TK “otkuje”.

Hoće li se na tome stati. Zašto je Gutić baš pomenuo Fahrudina Skopljaka i Safeta Softića. Idu li Hodža i Kuko, zajedničkim snagama u rušenje KO SDA TK i ponovnog preuzimanja stranke?

Ako mislite da je nemoguće – varate se. Uostalom pogledajte još jednom fotografiju…

TIA

Komentari