TUZLA: Šest posebnih mobilnih timova

Predsjednica Gradske izborne komisije Slađana Krajina ističe da je na prostoru Tuzle formirano i 13 redovnih mobilnih timova, od čega je 11 za glasače koji nisu u mogućnosti doći na birališta zbog bolesti ili starosti te po jedan za Dom penzionera i Kazneno-popravni zavod.

Epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa ove godine je nametnula i formiranje šest posebnih mobilnih timova za glasače koji su pozitivni na SARS-Cov-2 ili se nalaze u izolaciji.

Krajina nam pojašnjava da članovi ovih mobilnih timova neće ulaziti biračima u kuće ili stanove, naglasivši da svi oni koji glasaju na ovakav način, svoje pravo će ostvariti na kovertiranim glasačkim listićima koji se izuzimaju sa redovnih biračkih mjesta.

“Osobe pozitivne na COVID-19 glasaju isključivo putem drugog lica, a birači koji su u izolaciju u svome domu, glasaju lično, osim kada na njihov zahtjev predsjednik mobilnog tima odobri glasanje putem drugog lica”, pojasnila nam je Krajina.

Također, Krajina navodi da članovi posebnih mobilnih timova mogu ulaziti samo u ustanove u kojima su hospitalizirani birači oboljeli od COVID-19, izuzev ako odlukom nadležnog organa ulaz u ustanovu nije zabranjen.

“Međutim Gradska izborna komisija Tuzla nije primila nijedan zahtjev za glasanje birača koji se nalazi na bolničkom liječenju”, naglašava Krajina.

TIA

Komentari