Uvezeni glasači iz Srbije neće moći glasati u Srebrenici!?

Prava uzbuna nastupila je danas u izbornim štabovima srpskih stranaka koje podržavaju zajedničkog kandidata Mladena Grujičića, te među pojedinim članovima Općinske izborne komisije Srebrenica, nakon što su dobili usmeno tumačenje CIKBiH ko može glasati na nepotvrđenim-kovertiranim glasačkim listićima.

Prema usmenom tumačenju Izbornog zakona BiH i podzakonskih akata, koje su od CIKBIH dobili članovi Općinske izborne komisije u Srebrenici, na nepotvrđenim glasačkim listićima neće moći glasati oni koji su nakon 1. oktobra, kada je zaključen Centralni birački spisak, stekli državljanstvo BiH i dobili bh. ličnu kartu.

Praktično, prema informacijama koje je dobio Faktor, to znači da stotine onih koji su proteklih dana stigli i stižu iz Srbije u Srebrenicu, te preko noći dobijaju državljanstvo BiH i čekaju CIPS-ovu ličnu kartu ne mogu biti naknadno upisani u Centralni birački spisak, niti ostvariti pravo glasa.

Oni će pravo glasa moći ostvariti tek na narednim Općim 2022. ili Lokalnim izborima 2024. godine.

Upis u Centralni birački spisak je stalan, 365 dana u godini, ali on bude “zaleđen” 45 dana prije održavanja izbora, što je i sada slučaj.

Pravo da glasaju 15. novembra u Srebrenici, na nepotvrđenim-kovertiranim glasačkim listićima imat će osobe koje su registrovane za glasanje putem pošte, ali se na dan izbora zateknu u Srebrenici, osobe koje do 15. novembra postaju punoljetne i prvi put glasaju, a nisu na Centralnom biračkom spisku (naknadni upis), te osobe koje inače glasaju na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici, ali im je neko ukrao idenitet te ih prijavio kao da glasaju putem pošte iz inostranstva.

Na ovaj način zaustavljaju se sve izborne manipulacije i izborni inženjering koji je posljednjih dana posebno inteziviran u Srebrenici.

Faktor

Komentari