Volkswagen Tayron stiže u Evropu

Volkswagenova ponuda za kinesko tržište je bogata i u nekim slučajevima ekskluzivna jer mnogi modeli nisu dostupni izvan ove zemlje, međutim jedan bi mogao uskoro stići u Evropu.

Radi se o SUV-u pod nazivom Tyron koji je baziran na MQB platformi. Najavljen je u martu 2018. godine konceptom Advance Mid-Size SUV te je postao model ekskluzivan za Kinu.

Ipak, prema internim dokumentima iz Volkswagena do kojih je došao magazin Automotive News Europe, veliki SUV sa sedam sedišta stići će i na evropsko tržište. Proizvodit će se u postrojenju u Wolfsburgu u Njemačkoj, a upravo ovaj model bi mogao zamijeniti Tiguan Allspace sa sedam sjedišta.

Evropski Tayron ne bi bio veliko iznenađenje jer se o njemu priča još od pojave koncepta. Proizvodnja će navodno početi 2024. godine, tako da će to biti vjerovatno model baziran na sljedećoj generaciji Tayrona.

Volkswagen je ovu odluku donio kako bi imao SUV u Evropi pozicioniran između Tiguana i Touarega, umjesto da uvozi produženi Tiguan iz Meksika.

Naravno, VW će prilagoditi Tayron evropskim ukusima. Slično je i s kineskim modelom Tharu, koji je nešto drugačiji u odnosu na američki Taos.

Klix.ba

Komentari