Zločini ne zastarijevaju

Ukoliko institucije ne žele riješiti gorući problem, obično formiraju komisije. Dobro plaćeno članstvo u Komisiji za borbu protiv korupcije na različitim nivoima nije proizvelo nikakav efekt. Korupcija cvjeta!

Ako institucije žele traljavu istragu o ubistvima, ratnim zločinima ili drugim nedjelima protiv ljudi, onda se istrage razvlače unedogled s ciljem obesmišljavanja kompletnog procesa.

Upravo je o tome u televizijskom nastupu govorio Nermin Šehović, inspektor Federalne uprave policije (FUP), koji je konstatirao kako su istražitelji u predmetu „Dženan Memić“ pustili da vrijeme učini svoje.

Zub vremena nagriza tragove, kojih je sve manje kako godine prolaze. Pogotovo tragovi nestaju ako su u istom kolu zaigrali policajci, doktori i tužioci… Samo hrabrost i istrajnost porodice Memić, pet godina poslije, fakturirale su im nadu da će napokon biti rasvijetljen događaj i da će pravda biti zadovoljena. Zločin ne zastarijeva!

Kao porodica Memić, tako se i mnoge druge porodice u postratnoj BiH, ali i žrtve agresije u BiH, bore protiv sistema, onog pravosudnog, koji je spreman pravomoćno osuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću omogućiti bijeg u Srbiju, odakle se, uz pomoć institucija Srbije, ruga roditeljima ubijene tuzlanske mladosti na Kapiji.

Ko, onda, može imati povjerenje u pravosudni sistem BiH? Mnoge žrtve za svog života nisu dočekale pravdu, a ni zločinci kaznu. Sve je manje žrtava, ali i njihovih dželata.

Zbog toga je istrajnost porodice Memić urnek ponašanja potomaka žrtava genocida, zločina i drugih nedjela. O tome se ne smije šutjeti, iz prostog razloga da se zlo ne ponovi i zbog činjenice da zločin nikad ne zastarijeva.

Edin Skokić / avaz.ba

Komentari