Aktuelno

Goran Lojo: Hourt je profesionalno prihvatila odluku, preostalo je da Jones integriramo u naš sistem igre (VIDEO)

Goran Lojo, selektor ženske seniorske reprezentacije BiH, zajedno sa svojim saradnicima realizuje posljednju fazu priprema za Evropsko prvenstvo i prvu utakmicu sa Belgijom 17. juna. U Hotelu “Vertigos” u centru Tuzle, razgovarali smo sa Lojom.

Nakon priprema na Vlašiću, Fojnici, prijateljskih utakmica kakvo je stanje u našem nacionalnom timu?

Lojo: Pred nama završna faza priprema pred Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Sve igračice su zdrave, sve su u trenažnom procesu. Jones nam se priključila, tako da smo sada kompletirani.

Kako je Cortny Hourt prihvatila odluku da neće ići na Eurobasket?

Lojo: Ona je jedan izuzetan profesionalac i hvala joj što je odradila pripreme s nama. Ona je bila svjesna. Jones je kvalitatnija igračica neosponro i ona će putovati s nama.

Marica Gajić je imala probleme s povredom, koliko je ona spreman?

Lojo: Nije odigrala šest mjeseci utakmicu, mene je zaista pozitivno iznenadila pristupom i zalaganjem na pripremama. Igrala je tri utakmice, raduje me njena forma, ima još prostora da se vrati potpuno do Evropskog prvenstva.

Kakve nas protivnice čekaju u Strazburu?

Lojo: Teška grupa, pokušavamo doći do svih video snimaka pripremnih utakmica koje su naše protivnice igrale. Slovenija je koliko znam dobila sve susrete. Belgija je imala jak turnir u Belgiji, na kojem pobijedila Srbiju, Nigeriju i Portoriko. O Turskoj je suvišno razgovarati sa izuzetnom bazom košarkašica. Mi ćemo pokušati da damo sve od sebe.

Javnost nije upoznata. Dakle samo prvoplasirani idu u četvrtfinale, a dugoplasirane i trećeplasirane ekipe imaju priliku za TOP 8?

Lojo: Prvoplasirani ide direktno u četvrtifinale, dok se drugi i treći ukrštaju sa drugim i trećim iz druge grupe. Mi se križamo sa jakom grupom gdje Rusija, Francuska, Češka i Hrvtaska?

Na kojem segmentima će se sada raditi?

Lojo: Najviše na taktici, i popravljanju detalja koje smo primijetili na ovim utakmicama. Očekujem da ćemo iskritalizirati neke stvari i da Jones uklopimo u naš sistem igre.

Puno smo čekali plasman, kako ekipa reaguje?

Lojo: Kako se približava Eurobasket adrenalin i pritisak raste. Ja sam siguran da ćemo pod pozitivnom tremom dati svoj maksimum na svakoj utakmici.

Očekujete li podršku naših navijača?

Lojo: Zaista očekujem da će naši ljudi doći u što većem broju i pružiti na podršku. Malo će drugačije reagovati i na sve. Tako da će nam podrška s tribina puno značiti.

Postizali ste uspjehe sa klubovima i reprezentacijom, pretpostavljam da idemo da nešto napravimo?

Lojo: Naravno da idemo nešto napravimo. Istakao bih da je ovo uspjeh plasman na Eurobasket. Želim da nastavimo ovaj kontinuitet u radu sa reprezentacijom. Imamo apsolutnu podršku struktura od strane KS BiH.

E.Sk / N.Sa / B.Pa

Komentari