Ko u Tužilaštvu BiH štiti pripadnike jedinice “Vukovi sa Drine”

Nema informacije da je protiv nekog od članova zloglasne ratne jedinice iz Zvornika “Vukovi sa Drine” podignuta optužnica, ili bar da je pokrenuta istraga za zločine u kojima su njeni pripadnici, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, učestvovali.

Džaba što društvenim mrežama kruže snimci sa kojih komandant ove jedinice Milan Jolović, zavijajućim kricima, u julu 1995. godine, u okolini Kravice, sokoli pripadnike svoje jedinice, dok zarobljavaju Srebreničane koji su se šumom probijali prema slobodnoj teritoriji, a potom ih otpremaju na stratišta širom Podrinja, niti protiv Jolovića, niti protiv bilo kog drugog vojnika kojim je ovaj komandovao, do danas nije podignuta ni jedna optužnica.

Ovih dana, društvenim mrežama, kruži fotografija “heroja” jedinice “Vukovi sa Drine”, koji za “uspomenu i dugo sjećanje”, po prepoznavanju mnogih Kozlučana, poziraju pedesetak metara udaljeni od mjesta na kome je u Kozluku, u julu 1995. godine, strijeljano oko hiljadu muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Tijela Srebreničana ubijenih u Kozluku, poznato je, bila su skrivena u ogromnoj masovnoj grobnici nastaloj neposredno pored mjesta egzekucije, koju je, zahvaljujući satelitskim snimcima, locirao Haški tribunal i iz nje, 1999. godine, ekshumirao veći broj posmrtnih ostataka ubijenih.

Prije ove ekshumacije, grobnica je već bila uznemirena i jedan broj tijela prebačen u druge, sekundarne, masovne grobnice.

U krugu ove grobnice ubrzo je nastala ogromna deponije smeća. Sumnja da se pod deponijom nalazi još posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana, pokazala se tačnom, te je 2015. godine, nakon uklanjanja deponije, sa ovog lokaliteta ponovo ekshumiran veći broj posmrtnih ostataka srebreničkih zarobljenika.

Osim Serećka Aćimovića, nekadašnjeg komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade tzv.Vojske Rs, do danas, za ubistvo Srebreničana u Kozluku niko nije procesuiran.

Dok tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine svoje šihtarice pune optužnicama protiv sve i jednog pripadnik Armije RBiH iz Podrinja, nema podataka da je i jedan pripadnik jedinice “Vukovi sa Drine”, kao ni pripadnici drugih “specijalnih jedinica” koje su u julu 1995. godine bile angažirane na zarobljavanju, transportu i masovnim egzekucijama Srebreničana, procesuiran ili da se protiv njih sprovodi istraga.

Svi oni, pa i ovi koji su svoje “herojstvo” ovjekovječili fotografiranjem samo pedesetak metara dalje od grobnice u Kozluku, danas se, bez straha od sudske odgovornosti, javno hvale svojim “doprinosom u oslobađanju” Srebrenice.

Dokaza o njihovom angažmanu u julu 1995. godine su prepune društvene mreže.

Pitanje je samo ko ih to u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine štiti od odgovornosti.

Almasa Hadžić/politicki.ba

Komentari