Aktuelno

Obilježena 29. godišnjica zločina u Hajvazima

U naselju Hajvazi kod Osmaka (prijeratna općina Kalesija), danas je uz prisustvo porodica žrtava, rodbine, prijatelja i predstavnika boračkih organizacija, uz prigodan vjerski program, obilježena 29. godišnjica zločina počinjenih u maju 1992. godine.

Zločine u Hajvazima, naselju udaljenom 15 – tak kilometara od Zvornika i rijeke Drine, počinili su zločinci iz Vojske RS-a i Srbije, potpomognuti lokalnim četnicima. Stanovnici su protjerani u druge krajeve BiH, a mnogi su otišli u inostranstvo.

Početkom etničkog čišćenja Hajvaza zločinci su ubili Seada Karića, Salku-Maida Avdića, Bajru Omerovića, Ćazima Karića, Muju Karića Bijelog, Muju Karića Crnog, Mehu Karića, Mustafu Karića, Nedžada Ahmetovića, Tifu Karić…

Za ratne zločine počinjene nad stanovnicima Hajvaza još uvijek niko nije odgovarao.

Većina stanovnika ovog naselja su bili pripadnici Armije BiH i davali su nesebičan doprinos odbrani naše zemlje.

Mnogi od njih su poginuli braneći našu zemlju, a dvojica su poginula u elitnoj jedinici Crni labudovi. I njima je danas odata počast kod šehidskog mezarja i šehidske česme u ovom naselju.

Maj je najbolniji mjesec za stanovnike Hajvaza. I 29 godine poslije, rane i dalje bole. O tome svjedoče i suze majki, supruga i djece šehida Hajvaza. Kosti nekoliko žrtava se još uvijek traže.

Sudbina je htjela da maj bude i jedan od najradosnijih mjeseci za stanovnike ovog mjesta. Mjesec pun ponosa.
Naime, na isti datum, dakle 8. maja 1998. godine, počeo povratak u Hajvaze.

S.K.

Komentari