Prof. dr. Jahić: U BiH na 100.000 svake godine od karcinoma grlića maternice oboli više od 14 žena

Karcinom grlića materice jedan je od najučestalijih karcinoma kod žena, a može se spriječiti redovnim ginekološkim pregledima i Papa testom.

U svijetu godišnje, prema riječima prof. dr. Mahire Jahić, specijaliste ginekologije i akušerstva, oboli oko 500.000 žena, dok ih umre 300.000. U Evropi se godišnje kod 58.000 žena otkrije bolest.

Okidač je HPV

– Učestalost ove bolesti u našoj zemlji je 14,3 na 100.000 stanovnika, što je podatak iz 2020. godine. U Švicarskoj i Finskoj na 100.000 žena, oboli njih 3,4. Ako uporedimo ove brojke možemo zaključiti da smo jako loši, ako se poredimo sa razvijenim zemljama Evrope, ali smo bolji od Crne Gore i Rumunije gdje na 100.000 žena oboli njih 26 – navodi Jahić u povodu 28. januara Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice.

Godišnje na području Tuzlanskog kantona od karcinoma grlića maternice oboli oko 100 žena, tačnije 113 koliko ih je, prema riječima Jahić, evidentirano 2020.

Prema dostupnim podacima, 2019. u Kantonu Sarajevo oboljele su 133 žene. Najčešće obolijevaju žene od 35 do 50 godine života, a uzročnik je, kako kaže Jahić, Human papilloma virus (HPV) visokog rizika.

– HPV ima više od 200 tipova, a 40 je specifičnih za anogenitalnu regiju. HPV 16, 18, 31, tipovi su visokog rizika koji su najčešći u našoj regiji (BiH). Infekcija HPV-om najčešće se prenosi seksualnim putem, ali ne obole sve žene koje su HPV pozitivne od karcinoma grlića maternice. Naime, potrebni su još dodatni faktori za nastanak ovog oboljenja kao što su: česte bakterijske i gljivične infekcije, pušenje, stres i nezdrav način života – navodi Jahić.

Naša sagovornica ističe kako se nastanak karcinoma grlića maternice u 90 posto slučajeva odvija preko predstadija, a u 10 posto direktnim razvojem bez predhodnih promjena.

– Karcinom u ranom obliku nema simptoma i stoga se jedino može na vrijeme otkriti redovnim ginekološkim pregledima i Papa testom. Naravno, danas u svijetu uveden je i HPV skrining, što je za našu zemlju izuzetno skupo, pa mi ljekari i dalje savjetujemo Papa test kao bazični pregled. Kada Papa test nije uredan, obavezno se radi kolposkopski pregled i HPV tipizacija i u skladu sa nalazom preporučuje dalji terapijski tretman – objašnjava Jahić.

No, promjene koje predhode karcinomu grlića maternice mogu se liječiti minimalno invazivnim tehnikama i tako spriječiti nastanak karcinoma.

– Naravno, i napredne forme karcinoma grlića maternice uspješno se liječe, ali je kvalitet života žene slabiji – kaže Jahić.

Nemamo Nacionalni program prevencije

Prema njenim riječima najvažniji koraci za prevenciju nastanka karcinoma grlića maternice su: podizanje svijesti o značaju ginekoloških preventivnih pregleda žene i Papa testu i uvođenje Nacionalnog programa prevencije nastanka karcinoma grlića maternice.

– Sve države koje imaju Nacionalni program prevencije nastanka karcinoma grlića maternice uspjele su smanjiti stopu obolijevanja. Zbog toga bi nadležni nivou vlasti ozbiljno trebali uzeti u obzir brojke koje imamo na godišnjem nivou i učiniti sve kako bi već ove godine dobili Nacionalni program. Dodala bih još vrlo važnu činjenicu, a to su vaginalne infekcije, koje su ključni faktor promotora HPV-a. Upravo se bavim radom kojem je to tema. Bakterijske i gljivične infekcije na prvom mjestu su kao promotori HPV-a i njegovog napredovanja u karcinom grlića maternice. Stoga je svaka upala alarm da žena ode na pregled kod ginekologa – zaključila je Jahić.

Faktor

 

Komentari